בחיים המודרנים אנו נשאבים לתוך עולם של עשיה מספקת מלאת אדרנלין ובקלות רבה מוצאים את עצמנו עסוקים כל הזמן בדברים חשובים, רצים לעבודה ומבלים עם המשפחה בטיולים ובארגון ימי הולדת ושוב חוזרים לשבוע כדי לתכנן איזו חופשה קצרה בחו"ל כדי לחזור ולבצע את כל המטלות שהצטברו בזמן שהיינו בחופשה.
מתיש.
כמה סימנים לכך שאתם שחוקים.
הכל מעצבן אתכם
הקול של הילדים שמשחקים בחדר השני, הרעש של המזגן, הצלצול של הטלפון של השותפים לאופן ספייס, המיילים של המנהלת, המשימה שקיבלתם בישיבה היום בבוקר. כשכל דבר מרגיז אתכם במידה לא פורפורציונלית, סימן שאתם צריכים זמן לעצמכם.
אתם מדברים לפני שאתם חושבים
כשכבר התחלתם לדבר זה כבר מאוחר מדי לחשוב על מה שתאמרו. אם אתם מרגישים שחוקים הסיכוי שתפלטו דברים שתצטערו עליהם, ותגידו דברים שלא מאפיינים אתכם בצורה תוקפנית. אם אתם מוצאים את עצמכם שוב ושוב מתנצלים על דברים שאמרתם או על סגנון הדברים, סימן שלא פיניתם לעצמכם מספיק זמן לנוח ולהתארגן מחדש.
אתם דואגים יותר מדי
אין ספק שיש הרבה סיבות לדאוג בעולם סביבנו. מפיגועים ועד המצב הכלכלי. אבל כשאתם מתחילים לדאוג בגלל כל דבר קטן, זה כבר לא נורמלי. אם אתם דואגים כל הזמן, בגלל כל דבר קטן, יתכן שזה משהו אחר לגמרי כמו הפרעת חרדה מוכללת, אבל גם אולי זה פשוט שאתם לא מצליחים להתמודד בצורה טובה עם הלחץ שאתם מתמודדים איתו. יכול להיות שאתם פשוט שחוקים מכל הדברים שאתם צריכים לעשות. זה עוד סימן לכך שכדאי שתטפלו קצת בעצמכם ולא רק בשאר העולם.
אתם כל הזמן עייפים
כשאתם ישנים מספיק שעות אבל עדיין מרגישים עייפים, יש כאן משהו שכדאי לשים לו לב. אתם רואים את רשימת המטלות מתארכת ועדיין לא מצליחים להבין איך תשלימו את כל המשימות. התחושה הזו היא תשישות ואין פלא שאין לכם אנרגיה להתמודד. הפתרון הפשוט הוא לעשות משהו אחר כמו לקרוא ספר, ללכת לשתות קפה או לאכול עם חברים, לצאת להליכה על חוף הים.
אתם לא נהנים יותר
אם אתם מרגישים שאתם לא נהנים ממה שאתם עושים כמו פעם, שהאתגרים לא מעניינים יותר, שההתרחשויות לא גורמות לכם להגביר את קצב הלב, אולי סימן שכדאי להאט את הקצב. ברגע שתפסיקו לנסות לעשות כל כך הרבה דברים בבת אחת ולהספיק את כל המטלות שאתם מדמיינים שאתם חייבים לסיים ממש עכשיו, תגלו שהחיים הופכים לפחות מעייפים. החיים הם לא מטלה נוספת, ואם תתיחסו אליהם כמטלה, גם לא תוכלו להרגיש טוב.
הכל קורה מהר
אם אתם לא מספיקים לעשות שום דבר, אתם לא מספיקים להשלים את המטלות ואתם מסיימים את היום עם תחושה שלא עשיתם כלום ולא נרדמים מפחד שפספסתם משהו, סימן שאתם שוחקים את עצמכם מהר מדי. אם את לא יכולים להוריד את הרגל מדוושת הגאז, אפילו אם המשימה חשובה מאד, אז אתם תמצאו את עצמכם בתוך זמן קצר בלי דלק במיכל.
אז מה אפשר לעשות?
אם יש יותר מדי משימות שמתנגשות, והציפיות מכם רק הולכות ועולות בזמן שאתם מרגישים שאתם יורדים ונגמרים, זו מהות השחיקה. שחיקה משמעותה לחץ וסטרס, ואלו בתורם גורמים למצוקה נוספת. אם אלו קורים לכם, הגיע הזמן לארגן מחדש את סדר העדיפויות.
קחו את הסימנים ברצינות
לפעמים אנחנו כועסים על עצמנו בגלל שאנחנו עייפים, מותשים או כאובים, אבל אנחנו צריכים ללמוד להקשיב לגוף שלכם ברצינות ולקחת הפסקה. בגלל שאם אנחנו לא לוקחים הפסקה אלא ממשיכים לעבוד תחת סטרס, הגוף שלנו משחרר בתחילה אדרנלין, ואחר כך קורטיזול, ולאט לאט לחץ הדם עולה, והדופק, והעיכול מושפע, ועוד דברים שמקשים עלינו לתפקד בצורה טובה לאורך זמן. כשאתם מרגישים את כל התחושות האלו, תעשו הפסקה יזומה ממה שאתם עושים, אפילו לכמה דקות (כמובן שהפסקות ארוכות רצויות גם הן).
תגידו לא לדברים חדשים.
זה אומר שלא לוקחים על עצמכם מטלות חדשות בחודש הקרוב. אם אתם לא מסוגלים לכבות את השריפה, לפחות אל תוסיפו חומרי בערה. לפעמים קשה מאד לומר לא למטלות חדשות (במיוחד כשאתם רגילים לומר כן וככה הגעתם למצב שלכם), ולכן אם אתם אומרים לא, תהיו פתוחים ותסבירו מדוע לא נכון להטיל עליכם את המשימה הזו בזמן הנוכחי ושתוכלו לקחת אותה או אחרות אחרי שתתאוששו.
תעשו לעצמכם מיני חופשות.
גם אם אתם לא יכולים לצאת לחופשה אמיתית, אתם יכולים לעשות לכם מיני חופשות מהיומיום, אפילו אם יש לכם 15 דקות אתם צריכים לנסות. בסוף היום את תחכו לרגע האחרון כדי ליפול מתים מעייפות, קחו לכם רבע שעה ושבו בסלון אחרי שהילדים הלכו לישון וקראו ספר. חייגו לחברים שלכם ודברו איתם. תכינו לעצמכם את המנה שאתם הכי אוהבים ותאכלו אותה כשהטלפון מנותק ולא ליד מחשב.
תארגנו את סדר העדיפויות שלכם.
פעמים רבות אנחנו נשחקים כי אנחנו משקיעים המון זמן ומשאבים בביצוע דברים שלא ממש חשובים, כמו רשתות חברתיות או לסדר את הבית שיהיה מתאים לקטלוג של בנין ודיור. אבל אם אנחנו רוצים לשמור על עצמנו, אנחנו צריכים לבדוק אם סדר העדיפויות שלנו מתאים למה שאנחנו רוצים באמת מהחיים שלנו. האם מה שאנחנו עושים היום שווה את המאמץ, מה היינו רוצים שאנחנו נזכור מהיום הזה, מה חשוב לנו בחיים? אם לפחות חלק מה שאנחנו עושים ביומיום תואם לאמונות הבסיסיות שלנו ולסדר העדיפויות בחיים, הסיכוי להשחק קטן יותר
תתרכזו בחוזקות שלכם ותאצילו את החולשות
כשאנחנו עושים משימות שאנחנו מרגשים שלא באות לנו באופן טבעי, אנחנו נשחקים מהר יותר בגלל שאנחנו צריכים לעבוד קשה יותר כדי להשיג את אותה מטרה. החוכמה היא לזהות במה אתם טובים ולמצוא דרכים להאציל או להעביר את התפקידים שבהם אתם פחות טובים. זה יותר יעיל עבורכם, אבל גם נבון עבור מקום העבודה שלכם.